Hier en nu

Lieve Mosje,

Deksels, wat een brief weer.

Dat lepeltje Marmite sla ik af als je het goed vindt. Marmite bevat gistextract. Da’s foute boel hoor. Ja, ik geloof best dat ik dan minder vergeetachtig word, en minder chaotisch, maar ik denk dat dat vooral komt doordat ik er migraine van ga krijgen. Depressief word. Allebei heel effectief voor een ordelijk leven. Van het bed naar de wc. En dan weer terug naar bed. Dat kan ik nog wel onthouden.

Er lijkt een verband te zijn tussen vergeetachtigheid en chaos. Maar het is niet zozeer een kwestie van dingen vergeten, als wel: teveel moeten onthouden en dan steken laten vallen.

Mijn innerlijke wereld: mijn gedachten, herinneringen, ideeën, plannen, invallen, grillen en grollen, en al die andere dingen die ik nu niet noem, zie ik als een grote paleiszaal met talloze, over elkaar buitelende, springende, sarrende narren die stuk voor stuk om aandacht vragen. Zeuren. Jengelen. Treiteren. Maar ook: lachen, kwebbelen, kaarten, jongleren, zingen. Allemaal tegelijkertijd. Ik kan nooit nooit nooit kiezen welke van dat legertje lummels mijn favoriet is; ze zijn me allemaal even lief.

Misschien zit er een bovengrens aan het brein. Of juist niet? Misschien is het brein een heelal. Dijt het uit, naarmate we ouder worden. De verst gelegen sterren en planeten raken langzaam uit het zicht. Ze zijn er wel. Maar hoe, en waar, en wat, dat vervaagt in de verte.

Het midden van dat heelal, die bol van licht die elke dag aan- en ‘s avonds uitgaat, daar concentreer ik me dus maar op, want die blijft hetzelfde, dag na dag. Wat ik doe, wie ik spreek, waar ik ben, wat ik denk, wat ik voel, wie ik kus, wat ik eet, dat ik poep, dat ik plas, douche, lig, lees, lach, neuspeuter, loop, kortom, al die alledaagse dingen die elke dag uniek maken, en die elke dag hetzelfde doen zijn.

Het hier en nu.

Je Anne

Verscheurd
Berg Sion

Over Anne Tjula

Anne Tjula is in een briefwisseling met MOSje.iS. Die wisseling is spannend, onderhoudend, met een knipoog, serieus, en soms ironisch. En geschreven om De Brief in ere te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*